Naar een collectie van dertigduizend boeken

Bibliothecaris Bert Gasenbeek kreeg in de jaren negentig de opdracht de bibliotheekcollectie van het Humanistisch Opleidingsinstituut uit te bouwen tot een wetenschappelijke collectie. RTV Utrecht maakte vlak voor de verhuizing nog een item over de bibliotheek, toen deze nog gevestigd was op de Van Asch van Wijckskade:

Play video
Bron: RTV Utrecht
LET OP: het geluid start pas na 10 seconden! 

Een nieuwe collectie
Bert Gasenbeek vertelt: “Vanaf de oprichting van de UvH kreeg de opbouw van een eigen wetenschappelijke bibliotheek hoge prioriteit. Samen met vakreferent Gerhard Binkhorst kreeg ik de opdracht de bestaande bibliotheek van het Humanistisch Opleidingsinstituut uit te bouwen naar een wetenschappelijke collectie en toegangssysteem. Dat deden we met een actieve bibliotheekcommissie, die bestond uit mensen als Ilja Maso, Douwe van Houten, Alfons van Dijk en betrokken studenten als Wouter Kuijlman en Frans Stroink.
De grootste uitdaging was om binnen de beperkte middelen, boeken en tijdschriften aan te schaffen op het gebied van de humanistiek, terwijl deze wetenschappelijke benadering volop in beweging was. In het zogenaamde collectievormingsprofiel stond geformuleerd dat de bibliotheek ‘alles’ moest aanschaffen dat verscheen op het gebied van modern humanisme (ook internationaal), humanistisch raadswerk (ook confessioneel) en Humanistisch Vormingsonderwijs. Ook volgden we van de humaniora en sociale wetenschappen onderdelen, die een bijdrage aan de humanistiek leverden.”

Uitleenbriefjes
“In die eerste jaren werden er jaarlijks minstens vijfduizend boeken aangeschaft. De bibliotheekmedewerkers kenden de collectie goed, en konden de gebruikers persoonlijk goed helpen. Wel waren de omvang van de bibliotheek en van het budget te klein om gebruik te maken van de geautomatiseerde bibliotheeksystemen, die je in de jaren negentig steeds meer zag. Nog lang werd de uitleningen op uitleenbriefjes bijgehouden. Uiteindelijk was het onmogelijk om zelfstandig een kwalitatief goede bibliotheekvoorziening te runnen, en bijvoorbeeld gebruik te maken van de nationale bibliotheeksystemen als Pica.
Daarom sloot de UvH in 2009 een dienstverleningsovereenkomst met de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU). De UBU nam de administratieve en bibliotheektechnische (inclusief de uitlening en de catalogus) voortaan voor haar rekening nam. Bibliotheekmedewerkers richtten zich vooral op het verzorgen van cursussen bibliotheekvaardigheden aan de studenten, het verzorgen van een kopieerdienst van artikelen, en het opzetten van de Database Praktisch Humanistiek, met daarin beschrijvingen van tijdschriftartikelen over humanistiek in de praktijk.”

Digitaal
“Met de verhuizing van de UvH naar de Kromme Nieuwegracht kwam ook de bibliotheek in een nieuwe fase terecht. De UBU ging nu ook de directe dienstverlening uitvoeren; twee bibliotheekmedewerkers kwamen in dienst bij de UBU, en ik nam na 29 jaar afscheid als bibliothecaris. De bibliotheekcollectie en de studiezaal kregen een prachtige locatie vlakbij de ingang van het pand. Omdat de ruimte beperkt was kwamen er hoge boekenkasten, de collectie moest teruggebracht worden van 30.000 banden naar 10.000 in open opstelling. We boekten grote vooruitgang op het gebied van digitale informatievoorziening.”

In 2015 is een groot gedeelte van de oorspronkelijke collectie – ongeveer 12.000 titels – naar het depot van de Universiteitsbibliotheek Utrecht (UBU) verhuisd. Deze titels zijn via de catalogus van de UBU op te vragen en te lenen. Daarnaast voorziet de Universiteit voor Humanistiek in een bescheiden aanbod aan digitale bronnen en tijdschriften. In de leeszaal van de UvH is een unieke kerncollectie gebleven van ruim 3.300 boeken op het gebied van humanisme, humanistisch raadswerk en humanistisch vormingsonderwijs en 185 tijdschrifttitels. Studenten, medewerkers en andere geïnteresseerden kunnen deze kerncollectie raadplegen in de studieruimte. De collectie is namelijk te kwetsbaar om uit te lenen.

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.