Studentenleven: De studievereniging

Alumni Jaspers Smits, Roeland Troost, Patrick Vlug en Linda Pijnacker vertellen over de geschiedenis van wat nu de Studievereniging voor Humanistiek heet.

Het begin: Pico
Jasper Smits: “Studievereniging Pico is gestart in 1992, een jaar voordat ik aan de UvH begon. De kloof tussen de externe studentenverenigingen en de UvH was groot toen ik als 19-jarige op de UvH kwam. Het was dus geen logische keuze om bij een van deze studentenvereniging te gaan. Daarom heb ik me aangesloten bij de studievereniging Pico, vernoemd naar Pico della Mirandola.

In mijn eerste bestuursjaar waren we met zeven man. We organiseerden in mijn eerste bestuursjaar, het jaar ’93-’94, een kamp op de Veluwe en een kerstdiner. In mijn tweede jaar, het jaar ’94-’95, organiseerden we zelfs iedere maand een activiteit: borrels, filmavonden, debatten en evenementen om elkaar beter te leren kennen. Er was veel animo onder medestudenten voor deze activiteiten. Op een kleine universiteit ben je als bestuur van een studievereniging al gauw tevreden: als we 30 man op een feest hadden, dan had je daar de helft van alle studenten staan. Dat was fantastisch.

De UvH moedigde de studentenvereniging vanaf het begin aan: er werd geld beschikbaar gesteld om alle activiteiten te organiseren, en we mochten de feesten voor zover mogelijk in de kantine houden. We hebben bij kunnen dragen aan de gemeenschapszin op de UvH. We legden de basis die je nog steeds ziet in huidige commissies.

Van Drift tot Asch
Op een gegeven moment kwam de UvH met het idee dat de studenten moesten mee beslissen in verschillende bestuursorganen van de UvH. Toen ontstond er een studentenberaad. Later kwamen Pico en het studentenberaad bij elkaar onder de nieuwe naam VdtA: Van Drift tot Asch. Pico werd veranderd in Opdrift, een verwijzing naar het feit dat de UvH destijds aan de Utrechtse Drift gevestigd was. Het studentenberaad kreeg de afkorting StuF, afgeleide van StudentenForum. Een nieuwe studievereniging was geboren.”

SANYO DIGITAL CAMERA

Roeland Troost: “Bij het tienjarig Lustrum in 1999 is er een aantal legendarische debatten geweest op de UvH, waarvan Patrick Vlug verslag deed in een speciaal voor dat moment opgericht studentenblad, het zogenaamde Vlugschrift. Die debatten zijn echt een hoogtepunt in de UvH-geschiedenis”. Alumnus Patrick Vlug: “Het gaat hier over drie studentendebatten die door student Judith Leest geëntameerd werden en gingen over geluk, liefde en nog een onderwerp. Zij verzamelde een aantal mensen die haar in een half jaar hielpen bij het organiseren en vormgeven van de debatten, gehouden op De Drift. Judith was de drijvende kracht en zonder haar waren die debatten er nooit gekomen. Ze waren heel druk bezocht en ook inhoudelijk best succesvol. Want ze waren spannend en ook van behoorlijke kwaliteit. Anderen dan Judith (onder wie ikzelf) zaten op het podium om de debatten te leiden of columns en interviews te doen.

Het Vlugschrift, -redacteur Iwan Nyst bedacht de term-, was een speciale uitgave van het studentenblad Filister waar ik toen hoofdredacteur van was. We verzorgden een uitgave die de middag op de dag na de debatten bij iedereen in de postvakjes lag, gevuld met verslag van de debatten, opmerkelijke uitspraken, enzovoorts. Later is het nog een keer gebruikt om een groot debat over de NAVO-aanvallen op Kosovo te verslaan.”

De studentenbladen

Fenomeen

Fenomeen
“Daarna, in de periode 2001-2003 werd gestart met de voorloper van Zindroom, het blad Fenomeen,” vertelt oud-redactielid en alumnus Roeland Troost. “De redactie van Fenomeen bestond uit Frans Prins, Berbel Ablas, Linda Pijnacker, Hein Kuipers, Douwe Meijer en mijzelf, voor zover ik me herinner. De naam verwees naar de fenomenologie, of het fenomenologisch onderzoek, dat vooral door de inmiddels overleden UvH-professor Ilja Maso werd onderwezen. De UvH was toen nog een stukje alternatiever of spiritueler dan nu.”

Linda Pijnacker vertelt: “We probeerden van Fenomeen een mooi blad te maken. Dat deden we op mijn PowerMac G3-laptop, waar ik InDesign op had. Dat was toen nog niet zo’n gangbaar programma als nu. Ook het bezit van Macje was uitzonderlijk. Later kreeg Roeland een Mac G4, het lampjes-model, en hadden we twee computers waarop de Fenomeen opmaakten. We ontdekten steeds meer het computerprogramma InDesign en in mijn herinnering werden we er iedere keer handiger in. Legendarisch (en berucht bij Ronald vanwege de vele toners voor het kopieerapparaat die hij nodig had) waren de pagina grote foto’s die we afdrukten. Meerdere mensen van de redactie waren met fotografie bezig en we maakten ook veel illustraties zelf. Verder hadden we lange redactievergaderingen. Stukken werden zorgvuldig gelezen en soms best stevig geredigeerd. We deelden het ideaal om er een mooi blad van te maken waar beeld en tekst elkaar aanvulden, maar ook autonome kwaliteiten hadden.”
Roeland gaat verder: “Na die twee jaar wilden een aantal jongere studenten het overnemen. Zij vonden de Fenomeen te intellectueel, te esthetisch en te serieus. Het moest een toegankelijk en leuk studentenblad worden. Dat werd de Zindroom.”

Studentenforum
“De huidige vereniging en commissies stammen uit 2003- of 2004, denk ik. Daarnaast was er dus een studentenblad en de U-Raad. Dit alles lag een beetje op zijn gat in die tijd. Met een aantal mensen (Jasper Smits, Anouk Bolsenbroek, en zeker ook Selina van Krieken, die volgens mij de eerste voorzitter was)  hebben we toen dus de studievereniging Van Drift tot Asch opgericht. Een paar jaar geleden is de naam gewijzigd in SvH. Onder VdtA vielen een aantal commissies: OpDrift (feesten, kerstdiner etc), StuF en Zindroom. Stuf betekent voluit StudentenForum. Het idee van jaarvertegenwoordigers komt uit die tijd, en het was zo bedacht dat de studenten die in de U-raad zaten via de jaarvertegenwoordigers in de vergadering van StuF input uit de studenten zouden krijgen om mee te nemen in de officiële medezeggenschap.”

“Het introkamp is ook in die tijd begonnen: de grote bedenker en eerste organisator ervan was Thijs Kieft, student uit 1999. Hij had zoiets ontzettend gemist toen hij eerstejaars was. Het is leuk om te zien dat sindsdien het introkamp elk jaar weer wordt georganiseerd”, aldus Roeland.

Jasper: “Inmiddels ziet alles er anders uit: studievereniging VdtA werd zoals gezegd veranderd in SvH en de studievereniging is alleen maar gegroeid. Maar het is ooit allemaal begonnen in 1992, met Pico.”

Reageer op dit verhaal

Reageer

Je e-mailadres wordt niet getoond. Velden met een * zijn verplicht.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.